Cum își bate statul român ”cuie-n talpă” cu accizele: iei pe o parte și pierzi din zece

de: Alexandru Puiu
01 07. 2022

Autoritățile de la București au introdus în această săptămână o serie importantă de schimbări la codul fiscal. În teorie, sunt menite să aducă mai mulți bani la buget. În practică, s-ar putea să se întâmple exact invers.

Printre modificările la Codul Fiscal ce urmează să-și facă simțite efectele în lunile următoare se numără și majorarea accizei pentru băuturi spirtoase cu nu mai puțin de 20%. Deși, în teorie, ar trebui să aducă mai mulți bani în visteria statului, realitatea este semnificativ mai complicată. Aceasta va afecta negativ industria, consumatorii, vânzările și, în final, banii vor fi mai puțin. Pe marginea acestui subiect a remis un comunicat Spirits România, asociația principalilor producători și importatori de băuturi spirtoase din țara noastră.

Accize mai mari, vânzări mai mici, bani mai puțin

Măsura adoptată la mijlocul acestei săptămâni de către coaliția de guvernare a creat îngrijorare printre membrii industriei de băuturi alcoolice, pentru că va avea consecințe dezastruoase evidente. În opinia Spirits România, vechiul nivel al accizelor a ajutat dezvoltarea pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase, la reducerea consumului ilicit și a evaziunii fiscale. Cresc accizele, vor reveni și practicile îngrijorătoare de mai sus.

„Am aflat din presă de intenția Guvernului de a include în viitorul pachet de măsuri fiscale majorarea cu 20% a accizei la băuturi spirtoase de la 1 ianuarie 2023. Ne așteptam la un dialog și la consultări prealabile cu industria, în condițiile în care ne considerăm parteneri de dialog ai Guvernului. Ne dorim să funcționăm pe o piață reglementată în mod echitabil, care să protejeze consumatorul, să ofere operatorilor posibilitatea de a se dezvolta și, desigur, să garanteze obținerea de venituri pentru buget. Adoptarea unei decizii de majorare a accizei ar avea însă efecte negative atât asupra industriei băuturilor spirtoase cât și a încasărilor la bugetul de stat, anulând evoluția pozitivă din ultimii ani și, implicit, toate eforturile făcute pentru dezvoltarea corectă a domeniului”, a declarat Tudor Furir, președintele Spirits România.

Pentru a atrage atenția că nu este doar o opinie lista de consecințe negative al măririi accizelor, membrii asociației au dat exemplul situației de după ultimele măriri similare, din 2013. Conform datelor Spirits România, în anul 2013 majorarea cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat.

Pe de altă parte, reversul a avut consecințele opuse, mai mulți bani la buget și creșterea cantităților de alcool fiscalizat. Asta s-a întâmplat în 2016, când acciza la alcoolul etilic s-a redus cu 30%. În următorii 6 ani, acea decizie s-a reflectat în reducerea evaziunii fiscale, scăderea pieței nefiscalizate a băuturilor spirtoase cu aproximativ 20%, și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021.